måndag 17 juni 2013

Det är Midsommar och Gudinnan är havande

Så är vi inne i midsommarveckan. Nu närmar sig svenska sommarens största högtid Midsommarafton. En helg som de flesta svenskar firar utomhus. Även om det regnar. För det gör det allt som oftast denna dag.
Midsommarafton är en traditionernas afton. Vi umgås ofta med samma människor år efter år. Det är så det är och det är så det ska vara!
Vi smyckar bordet med blommor i rött, vitt och blått. Rosor, prästkragar och blåklint. Håller du på gamla traditioner binder du en blomsterkrans och bär i ditt hår.Visste du förresten att den kan du torka och sedan lägga i badet vid midvintersolståndet för att få en extra dos av sommarsolen för hälsa och energi när det är som mörkast?  
Vi äter samma mat, helt enligt traditionerna. Matjessill, färskpotatis, gräddfil och gräslök...Och på kvällen grillar vi. Vi klär en midsommarstång och runt den dansar vi i ring med barnen och sjunger Små grodorna, små grodorna är lustiga att se. Helst ska detta kompanjeras av dragspel och fioler. Härligt, svenskt och lite lustigt, kanske.

Men det finns en annan djupare andlig tradition runt vårt midsommarfirande också.
Sommarsolståndsceremonin som är ett urgammalt sätt att fira årstidsskiftningen och energin i naturen. Sommarsolståndet firas på många platser på vår jord. Vi här på Villa Mariposa firar den varje år den 21 juni med en ceremoni där vi bland annat trummar, mediterar och äter god mat tillsammans med andra människor som har samma andliga intresse. Ceremonin är öppen för alla men man måste naturligtvis anmäla sitt intresse till oss i förväg.   

Vid sommarsolståndet är det som allra ljusast. All växtlighet är fräsch, full av energi och kraft. Nu är guden och gudinnan som starkast. Gudinnan är havande och gudaparet står på sin topp.
Det som du planerade och lade ett frö till under den mörkaste perioden har nu förhoppningsvis växt och bär frukt.
Midsommar är en tacksägelsetid. Det är även en högtid för att be om välstånd och healing för tiden framöver. Högtidens örter är allt du finner i naturen just nu. All grönska , blommor, örter och bär.
Högtidens färger är också de du se runt omkring dig grönt, vitt, gult, rött och blått. Att vara ute i naturen hör till denna högtid.
Så skänk en tacksamhetens tanke för det du har . Be om välstånd och  energi  för nästkommande period. Be gärna också om  healing för dig och dina nära.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar