måndag 15 juli 2013

Människor som dränerar dig på energi

Det har pratats så mycket om energivampyrer och människor som dränerar oss på energi så det är väl  egentligen ingen nyhet längre.
De utnyttjar och drar nytta av din energi. Efter en träff med en energivampyr känner du dig utmattad och helt energilös. Kanske till och med lite deprimerad!
De skvallrar om människor i sin närhet och pratar om sina problem i timmar. Det tar aldrig slut! Om du tänker efter - lyssnar de egentligen på de svaren du ger dem?
I början känner du dig stark. Du kanske till och med är lite nyfiken på vad som hänt sedan sist. Hur har det gått? Har det blivit bättre? Har din vän gått vidare? Löst problemet? Men varje möte eller samtal slutar alltid på samma sätt. Du går därifrån utschasad och helt slut. Allt är precis som det varit innan. Historien upprepar sig, igen och igen.

Du kan vara glad och upprymd inför en kväll ute på stan med tjejerna. Nu ska vi ha roligt. Glömma vardagen, fylla på med roliga minnen och ladda våra batterier. Det är bra för din deppiga vän att få komma ut och ha roligt en kväll. Men icke! I klorna på energivampyren befinner du dig istället djupt nere i det svartaste svarta och ser ingen utväg alls. Det enda du kan göra är att säga god natt och ta första bästa taxin hem.
Energivampyrer är manipulativa och tar allt de kan från andra utan att ha tanken på att ge något i gengäld. Skulle du försöka avleda samtalet och leda in det på något du själv vill dela med dig av eller kanske - gud förbjude- upplever som ett problem att diskutera viftas det genast bort. Energivampyrer oorkar inte med mer problem. Hon har alldeles tillräckligt själv. Snart sitter du där och får lyssna på samma historia igen. Du är bara en container som får ta emot all skräp som energivampyren vill lasta av sig.
Problemet är att de är inte alls villiga att ta itu med sina problem. De söker inte lösningar, vill inte ta kontakt med professionell hjälp. De vill inte ta ansvar över sitt liv. De vill VÄLTRA sig i problemet, tycka synd om sig själva och klaga. De ser världen ur sina negativa glasögon och enda lösningen på deras ständiga problem är att världen ändrar på sig. Och det kommer aldrig att hända!!

Nu till största fasan!!

Är det du som är energivampyren?

Sällan pratas det om detta problemet ur det perspektivet. Alla böcker, artiklar och föreläsningar handlar alltid om vad vi ska göra när vi har en i vår umgängeskrets som suger vår energi.
Men tänk om det är du själv som är en plåga för din vänskapskrets?
Om det är du som alltid är negativ? Som gnäller, gnyr och klagar för det mesta? Läs igenom texten igen. Känner du igen dig? Är du fullständigt uppfylld av dina problem? Har dina plågoandar i livet gjort så att det är det enda som kretsar runt i dina tankar från morgon till kväll. Skulle livet vara fantastiskt om bara inte...

  • chefen var så ointresserad
  • partnern så känslokall
  • ditt ex så otroligt hämndlysten och ointelligent
  • dina föräldrar/barn så egoistiska
  • din ekonomi inte var så dålig
  • din sjukdom inte var så svår
  • samhället var så ..... (fyll i själv)
            osv. osv. osv.

Visst är det bra att ha en väns axel att gråta ut mot. En grannes medkänsla när det känns svårt. Eller en arbetskamrats empati när livet känns hopplöst. Men vill du förändra ditt liv- sök professionell hjälp och ta itu med problemet. Ta ansvar för ditt eget liv och din egen lycka! Försök att leva här och nu. Koppla bort dina problem en stund när du träffar släkt och vänner. Ladda upp med energi genom att skratta, uppleva och leva ditt liv. Dela glädje med din umgängeskrets och du får energi utan att suga ut dina vänner på deras energi.  Se dina nära och ge komplimanger, leenden och dela glädje med dem så kommer du må mycket bättre än när du ältar din situation med alla du möter.
Lycka till- jag vet att du kan..
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar