tisdag 8 oktober 2019

Energitjuvar och hur du hanterar dem

Alla har vi stött på människor som redan efter en kort pratstund gjort oss sååå trötta och nästan urlakade av energi. För precis som det finns människor som kommer in i ett rum och lyser upp det så finns det människor som kommer in i rummet och tappar ut all energin ur det.
Men vad handlar det om och hur kan man hantera det och slippa bli så tömd på energi?
Dessa människor vill inte avsiktligt skada någon annan men resultatet är detsamma för dig.  Du blir helt slut!
Tyvärr, eftersom de är energitjuvar, kommer de ständigt suga energin ur oss, såvida vi inte sätter ner foten, tar kontroll över vår tid och energi och släpper dem. Här kommer lite tips:

Att släppa dem betyder inte att man sparkar iväg dem eller beter sig elakt.  Istället måste vi sätta gränser som säkerställer att vi inte längre vill vara deras dumpningsplats för det drama de för närvarande är i och fatta våra beslut i enlighet med det.

Så vet du om du har en energitjuv i din umgängeskrets:

De pratar helst om sig själva och sina problem. Ingående och länge. Alltid. Men när du vill prata av dig har de ingen lust att lyssna på dig.
De beklagar sig, klandrar, spelar offer och tar upp tråkiga samtalsämnen som de sedan drar i långbänk.
Du känner dig alltid skyldig när de är i närheten, även om du inte riktigt vet hur du har förolämpat dem.
De skvallrar gärna och berättar gärna om vad andra sagt till dem i förtroende.
De pratar ofta bakom ryggen på andra.
De sårar människor, men det är alltid någon annan som började eller någon annans fel.
De får dig att må olustigt och känna skuld gällande dig själv.
De ber inte om ursäkt till dig, men de kommer alltid att förvänta sig att du ber om ursäkt till dem.
De tror att deras problem är dina problem och att du alltid är intresserad av att lyssna på dem. .
De tror alltid att deras problem är någon annans fel.
De tror att alla existerar för att göra dem lyckliga.
De har ingen lust att förändra sig själva och sitt destruktivs beteende.
De måste ha det sista ordet i alla konversationer.
De är otåliga.
De avbryter samtal.
De agerar som om de alltid har rätt.
De kommer att känna sig berättigade att göra vad som helst för att må bättre när de är frustrerade.
De berättar inte specifikt vad du gör för fel.  De förväntar dig att du kan läsa deras tankar.
De är envisa och de tycker deras envishet är en styrka.
De är snabba att göra narr av andra, men de har liten förmåga att skratta åt sig själva.
De kan inte sätta sig in i en annans situation.
De håller alla andra ansvariga, förutom sig själva.
De pratar mycket mer än de lyssnar.
De förväntar sig en andra, tredje, fjärde och nionde chans från dig när de skadar dig, men de ger dig inte en andra chans när du skadar dem.

Energitjuvar vill dra ner dig till sin egen nivå. De vill att du också ska känna likadant som dem. De vill att någon ska vara på samma humör som de är. När de försöker få ditt humör att matcha deras, suger de också subtilt ut din positiva energi.
Till exempel kan du ha en vän som ständigt ringer dig och ber om hjälp och råd gällande deras problem. När du har gett ditt råd kommer din vän att må bättre men du har spenderat onödig tid rörande andras bekymmer istället för att vara engagerad i ditt eget liv. Förmodligen kommer de nämligen inte alls följa dina råd utan istället återkomna med samma problem inom kort.
Den här typen av energitjuvar får inte energi och hopp till att lösa sitt problem som var din avsikt.  För det mesta behöver de bara din uppmärksamhet för att på nytt älta och mala sina bekymmer och suga ur dig din energi.

Hur man stoppar dem:

Vad du kan göra är att säga att du känner med dem och sedan byta samtalsämne till en positivare samtalsämne.  De flesta människor behöver en åsikt eller ett råd då och då och dina uppmuntrande ord kan hjälpa till att förändra en problematisk situation. Men en energitjuv kan inte förändras av någon annan och för ditt eget välbefinnande är det viktigt att du sätter klara gränser och inte går in i deras draman genom att sitta och lyssna på deras eviga historier.
Lär dig att säga nej, sätta punkt och gå vidare. Svara att du tycker det är tråkigt för dem att de har det så jobbigt och byt sedan samtalsämne.
I allra värsta fall när inget hjälper- Släpp dessa människor och omge dig själv med kärleksfulla människor, som är likasinnade med dig och tycker om dig uppriktigt.  Människor som får dig att känna dig levande och fri att vara dig själv och som har ett positivt inflytande i ditt liv.
Och om du har på känn att det är du som är energitjuven så kanske det är dags att ta itu med ditt liv genom terapi, coaching eller annat förändringsarbete! Alla förtjänar ett gott liv!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar