tisdag 26 juli 2016

Vårt intelligenta hjärta

Har lovat att skriva lite om den nya forskningen om hjärtats intelligens. Hjärtat har i århundraden symboliserat kärlek, känslor, mod och visdom. Många visor,  dikter och talesätt visar på detta. "Att följa ditt hjärta", "hjärtat på rätta stället" för att nämna några uttryck.
Nu kan ny forskning bekräfta att hjärtat faktiskt är lite av både hjärna och hjärta. Det har fler viktiga funktioner än att bara pumpa runt blodet i vår kropp.
Hjärtat har faktiskt en egen liten hjärna. Forskarna talar om ett "hjärtats intelligens" och man vet nu att hjärtat inte bara består av muskelceller utan också neuroner. Närmare 40.000 stycken. (En nervcell eller neuron är en celltyp i nervsystemet som är ansvarig för mottagandet och överförandet av nervimpulser. Den kan betraktas som nervsystemets mest grundläggande enhet.) 

Hjärnan och hjärtat kommunicerar med varandra genom vagusnerven och kroppens energifält. Det är genom denna kommunikation hjärtat kan påverka hur hjärnan processar information. Amygdala är den del av hjärnan som tar beslut om inkommande information och bearbetar dem baserat på våra tidigare erfarenheter. Det visar på en länk mellan känslor, hjärna och kroppens fysiologi. Vår mentala inställning och vår stressnivå påverkar vår allmänna hälsa och vårt hjärta. 
Så det bästa sättet att sköta vårt hjärta är inte bara att äta nyttigt och röra på dig utan även göra meditationer som balanserar hjärta och hjärna. Vårt hjärta hjälper oss förstå oss själva, andra och omvärlden genom våra känslor.
Hjärtats elektromagnetiska fält är det starkaste elektromagnetiska fältet vi har i kroppen, mycket starkare än hjärnans, och kan mätas mellan 0,5-1m utanför kroppen. Det betyder att det som är lagrat i detta energifält påverkar varje organ och varje cell i vår kropp. Förutom detta har vi då en intelligens i vårt hjärta som jag skrev om ovan, en heart-brain. 

Hjärtat är alltså en center för visdom och intelligens. Forskarna hävdar att genom att ha kontakt med detta center i hjärtat kan vi leva mer balanserat, mer kreativt och med större intuition.  Ofta pratar vi om att hjärta och hjärna står i opposition med varandra. Hjärnan står för logiken och hjärtat för känslorna. Men att följa en av dessa kan många gånger leda oss in i problem. Vi tar helt enkelt de bästa besluten när hjärna och hjärta arbetar tillsammans. Vi kommer i kontakt med den universella visdomen inom oss och genom den kan vi närma oss varandra i enhet. Effekterna av detta blir ett liv med mer harmoni, effektivitet, med bättre relationer och högre tillfredställelse med livet i allmänhet.

Nedan finns en länk till Youtube. Se den gärna! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar