lördag 18 juli 2015

Lavendellemonad

Sommaren är kort men så magisk och härlig. Jag vandrar mellan jobb, utflykter, härliga soltimmar vid vår badvik och utflykter i Sommar-Sverige. Jag försöker ta till vara på allt. Minnen, stunder och ögonblick. Men även det som finns i trädgården och i naturen av bär, svamp och annat ätligt och vackert. Nu blommar lavendeln och det finns mycket gott man kan göra av lavendelblommor. Idag gör jag lavendellemonad och lavendelsirap.  Det känns lite franskt och tankarna går till Provence. När den är klar ska jag duka upp i syrenbersån och bjuda man och barn på ett glas svalkande lavendel och citronkemonad med krossad is.
Här kommer recepten på lemonaden och sirapen.

Lavendel - och citronlemonad
1/2 – 1 dl lavendelblommor
1 1/2 dl socker
3 dl kokande vatten
2 dl saft av pressad citron
3 dl vatten
is
Gör så här:
Lägg blommorna i en skål tillsammans med sockret. Krossa blommorna lätt mot sockret så att detta tar smak. Häll över det kokande vattnet och rör om ordentligt. Låt stå och dra i kylen ett par timmar.
Sila sockermassan och häll vätskan i en bringare eller i en karaff. Fyll på med kallt vatten och citronsaften. Smaka av. Är det för syrligt eller sött ökar du mängden socker alternativt citronsaft. Skiva en citron fint och lägg i och fyll på med istärningar i bringaren. Servera och njut!

Lavendelsyrup
Koka upp en sockerlag av 2 dl socker och 3 dl vatten, värm och rör tills sockret är upplöst.
Tillsätt ca 8 repade lavendelblomsterkvistar (eller 4-5 teskedar torkad lavendel) och låt koka försiktigt i 5-10 minuter. Lägg i en tesked citronsyra och en knivsudd natriumbensonat innan du tar lagen av spisen Rör gärna ner några blåbär så får sirapen en blå färg. Låt ligga ett par dagar i kylskåp för intensivare smak. Sila och häll upp på flaska och förvara i kylen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar