torsdag 8 augusti 2013

En tråd i Livets väv

Det är något i ljuset ikväll. I luften, i känslan, kanske. Jag vet inte. Men i alla fall får det mig att minnas en kväll för längesedan när jag hade förmånen att få sitta med en av mina visa, indianska lärare och umgås på tu man hand. Vi hade hjälpts åt tillsammans med andra systrar och bröder för att förbereda för en stor ceremoni som skulle äga rum dagen efter. Nu satt vi själva i hennes vardagsrum i hennes lilla hus efter att ha ätit lite kvällsmat.
Hon hade så mycket att berätta att man hade önskat att man hade ett år istället för några kvällar. Jag sög in varje ord hon sa och var samtidigt så medveten om hur priviligierad jag var. För mig var hon som en mormor, lärare och syster i en och samma varelse. Hon petade lite i elden med en eldgaffel, log mot mig och sa:  
-Du vet, "Eve", vi människor är bara en tråd i Universums livsväv. Allt i Universum är sammanvävt till en enda stor väv. Allt har en koppling med vartannat. Vi är bara en tråd i väven. Våra handlingar speglas i denna gudomliga väv och vi kommer att bli ihågkomna från de spår vi lämnar efter oss. Nu menar jag inte bara du och jag. Utan alla människor. Mänskligheten!
Hon skakade lite på huvudet, såg allvarlig ut och fortsatte:
- Det vi gör mot väven, gör vi mot oss själva och våra barn. Arvet vi ger vidare till våra barn är inte bara det materiella runt om oss, djuren, naturen och luften vi andas. Det är också kunskapen om hur man tar hand om och förvaltar allt, som är vårt arv till våra barn. Det är kunskapen om kärlek, omsorg och respekt. Hur vi beter oss mot andra levande varelser.  Människor, djuren och andra livsformer. Kom alltid ihåg hur viktiga dessa relationer är för dig. Relationerna bakåt i tiden, dina förfäders förfäder och framåt i tiden, dina barns barnbarn. Ja, framåt i tiden i sju generationer! 

Idag har denna kloka kvinna bytt värld men jag tänker ofta på hennes ord. Allt som hon lärde mig. Orden är ännu mer aktuella idag än de var då. Jag är helt övertygad om att hon visste precis vad hon pratade om. Jag vet också att hon är med mig i denna stund. Kärlek till dig!

Barnen -vår framtid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar